رشته طراحی صنعتی
در این مقاله از آموزشگاه کنکور هنر کارنامه سازان در مورد آزمون طراحی صنعتی ، نحوه برگزاری،ثبت نام کنکور آزمون عملی، زمان برگزاری آزمون ، منابع و کلاس ها و هزینه اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار میگیرد .
اکثریت هنرجویان این ذهنیت را دارند که پذیرش این رشته از طریق کنکور ریاضی است ، اما پذیرش رشته طراحی صنعتی از طریق کنکور هنر است .
این رشته تلفیقی از هنر و خلاقیت و صنعت است.
طراحی صنعتی چیست؟
طراحی صنعتی فرآیند راهبردی حل مسئله است که با نوآوری، موفقیت کسب و کار را ایجاد میکند و از طریق تولید محصولات، سیستمها، خدمات و تجربیات نوآورانه، منجر به کیفیت زندگی بهتر میشود.
طراحی صنعتی (ID) روش حرفهای طراحی محصولات، دستگاهها، اشیاء و خدماتی است که روزانه توسط میلیونها نفر در سراسر جهان استفاده میشوند.
معرفی رشته طراحی صنعتی
اما رشته طراحی صنعتی چیست؟
طراحی صنعتی تلفیقی از علم و هنر است. متخصصان رشته طراحی صنعتی تلاش میکنند تا با بهینهترین روش ممکن، بهترین محصول را طراحی کنند؛ محصولی که منافع تولیدکننده و مشتری را همزمان تأمین کند. در واقع یکی از پایههای مهم رونق اقتصاد و تسهیل زندگی در یک کشور، به عملکرد طراحان صنعتی آن مربوط است. طراحان صنعتی معمولاً روی ظاهر فیزیکی، عملکرد و قابلیت ساخت یک محصول تمرکز میکنند، اگرچه اغلب در چرخه توسعه به مراتب فعالیت بیشتری دارند.
هر چیزی که روزانه با آن در خانه، اداره، مدرسه یا محیط عمومی تعامل دارید، نتیجه یک فرآیند طراحی صنعتی است. در طول این فرآیند، تصمیمات بیشماری توسط یک طراح صنعتی (و تیم مربوطه) گرفته میشود که با هدف بهبود زندگی شما از طریق طراحی اجرا شده است.
توانایی های لازم یک طراح صنعتی
اغلب رشتههای تلفیقی نیازمند یادگیری و استعداد در موضوعات مختلف هستند. از الزامات اولیه ورود به این رشته میتوان به علاقه و استعداد در مباحث طراحی، هنر، تجسم، خلاقیت و اجرای ایدهها اشاره کرد. سایر ویژگی های یک طراح صنعتی شامل موارد زیر هستند:
اطلاعات پایه قوی در دروس هندسه، ریاضی، هنر و فیزیک
داشتن دید فضایی و قدرت تجسم بالا
آشنایی و علاقه به کامپیوتر
دقت در مشاهده و جزئینگری
علاقه و استعداد در طراحی
داشتن روحیه کشف و جستجوگری
علاقه و استعداد در خلق و ابداع کردن
قدرت تخیل و تفکر خلاق
صبر و حوصله زیاد
روحیه کار تیمی
توانایی مدیریت و رهبری
شناخت مواد و متریال
مهارتهای بازاریابی و جذب مشتری
توانایی حل مسئله
مهارت مدیریت زمان
چگونه وارد رشته طراحی صنعتی شویم؟
برای ورود به رشته طراحی صنعتی میتوانید در انتخاب رشته نهم ، رشته ریاضی را انتخاب کنید یا وارد هنرستان شوید و از طریق کنکور هنر اقدام کنید . این رشته در دانشکدههای هنر و معماری و دانشگاهها ارائه میشود. دانشآموزانی که از کنکور ریاضی فیزیک یا کنکور هنر وارد رشته طراحی صنعتی میشوند، میتوانند مقطع کاردانی یا کارشناسی پیوسته این رشته را در دانشگاه های آموزش عالی انتخاب کنند.
اما هنرجویان هنرستانها یا همان ورود با شرط معدل ، فقط مجاز به شرکت در کنکور دانشگاه علمی کاربردی و انتخاب مقطع کاردانی طراحی صنعتی هستند.
ورود به این رشته از هنر یا ریاضی مزیتهای خاص خود را دارد. مباحث دروس ریاضی، هندسه و فیزیک در رشته ریاضی به یادگیری بهتر جنبههای تئوری و محاسبات دانشجویان این رشته در آینده کمک میکنند. از طرفی در هنرستان بیشتر واحدهای درسی عملی و
کارگاهی هستند، بنابراین هنرجویان در کار علمی، جنبههای هنری و طراحی این رشته قویتر خواهند بود.
رشته طراحی صنعتی بدون کنکور
مانند بسیاری از رشتههای دیگر، میتوانید در رشته طراحی صنعتی بدون کنکور ثبت نام کنید. پذیرش طراحی صنعتی بدون کنکور صرفا بر اساس سوابق تحصیلی انجام میشود و باید برای گذراندن دروس دانشگاهی، شهریه پرداخت کنید.
آزمون عملی طراحی صنعتی
پذیرش در رشته طراحی صنعتی به صورت نیمه متمرکز است. یعنی داوطلبان بعد از قبولی در آزمون کتبی کنکور و اعلام قبولی، باید برای آزمون عملی هم ثبت نام جداگانه انجام دهند و در آن شرکت کنند.
اگر داوطلبی در این آزمون شرکت نکند به معنای انصراف از قبولی است. آزمون عملی رشته طراحی صنعتی معمولا دو تا ۳ هفته پس از اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری انجام میشود. آزمون عملی شامل پرسشهای فنی (تئوری) و طراحی ابزار آلات (عملی) است.
کنکور رشته طراحی صنعتی معمولاً شامل دو بخش است: بخش تئوری (تستی) و بخش عملی (استعداد)
بخش تئوری آزمون عملی طراحی صنعتی
در بخش تئوری، سوالات مربوط به مباحث تئوری طراحی صنعتی، مانند تاریخ طراحی صنعتی، اصول طراحی، مواد و روشهای ساخت، ارگونومی، ابزارشناسی و سایر مباحث مرتبط مطرح میشود.
بخش طراحی آزمون عملی طراحی صنعتی
در این بخش، داوطلبان باید تواناییهای خود در زمینه طراحی، اسکچینگ، و خلق ایدههای نوآورانه را نشان دهند. ممکن است از آنها خواسته شود که یک محصول را طراحی کنند و آن را اسکچ کنند، سوالاتی در رابطه با بسته بندی محصولات به همراه شکل گسترده آنها،یا راهحلهای طراحی برای یک مسئله خاص ارائه دهند.
وسایل مورد نیاز آزمون:
تخته شاسی به ابعاد A۳ مداد های( رنگی، سیاه، طراحی و اتود) پررنگ و نرم ،پاک کن و تراش خط کش، گونیاکوچک، پرگار و گیره های کاغذی است.
گرایش های طراحی صنعتی
دانشجویان رشته طراحی صنعتی میتوانند تا مقطع کارشناسی ارشد در همین رشته تحصیل کنند که امکان کار در حوزه آموزش و پژوهش را برایشان فراهم میکند. این رشته در مقطه کارشناسی هیچ گرایش دانشگاهی ندارد و در مقطع ارشد نیز فقط گرایش طلا و جواهر ارائه میشود. اما دانشجویان بر اساس علاقه و توانمندیهای خود، میتوانند کارآموزی و پروژههای خود را در یکی از شاخه های طراحی صنعتی انجام دهند و اطلاعات و دانش خود را در یکی از شاخههای زیر گسترش دهند:
طراحی محصول
طراحی سامانههای حمل و نقل (طراحی خودرو، هواپیما، پهپاد، ترن، شناورها، موتورسیکلت، دوچرخه و اسکوتر)
طراحی محیطی
طراحی دکوراسیون
طراحی مبلمان
طراحی بستهبندی
طراحی اسباببازی
طراحی هویت
طراحی تعاملی
طراحی جواهرات
طراحی پوشاک
طراحی نظامی
طراحی خدمات
طراحی لوازم الکترونیکی مصرفی
طراحی لوازم پزشکی و مراقبتهای بهداشتی
طراحی لوازم ورزشی
رتبه لازم برای ورود به رشته طراحی صنعتی
برخلاف رشته های هنری دیگر ، طراحی صنعتی در دانشگاه های زیادی ارائه میشود اما برای تحصیل در دانشگاه های خوب کشور شما نیازمند رتبه ایی پایین هستید، البته با وجود آزمون عملی که با ضریب ۱۲
سنجیده میشود لازم است شما هم در بخش تئوری و هم عملی زمان خوب و مفیدی را بگذارید که نتیجه ی دلخواه خود را کسب کنید البته با برنامه ریزی ای که آموزشگاه کنکور کارنامه سازان ارائه میدهد شما هم برای آزمون کنکور و هم برای آزمون عملی کامل آماده میشوید و با تلاش خود بهترین نتیجه را کسب میکنید .
تعداد دانشگاه و وضعیت ظرفیت پذیرش این رشته در ایران
طبق جدیدترین دفترچه منتشر شده از سمت سازمان سنجش برای انتخاب رشته کنکور هنر ۱۴۰۲ وضعیت دانشگاه ها و ظرفیت پذیرش به صورت زیراست:
دانشگاه تهران: ۲۰ نفر
دانشگاه هنر تهران: ۲۵ نفر
دانشگاه هنر اسلامی تبریز: ۲۴ نفر با آزمون (دختر) ۲۴ نفر با سوابق تحصیلی(پسر)
دانشگاه هنر اصفهان: ۲۲ نفر روزانه ، ۲ نفر نوبت دوم
دانشگاه الزهرا (ویژه دختران): ۱۰ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
دانشگاه علم و صنعت ایران: ۲۲ نفر روزانه ، ۳ نفر
نوبت دوم
دانشگاه سمنان: ۲۰ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
دانشگاه مازندران: ۱۵ نفر
دانشگاه بوعلی سینا همدان: ۲۵ نفر
و طبق دفترچه امسال برخی رشته ها به صورت بورسیه دانش دانشجو میپذیرد که طراحی صنعتی هم شامل این رشته ها میشود:
دانشگاه علم و صنعت ایران: ۱ نفر (مرد)
دانشگاه سمنان: ۱ نفر (زن ، مرد)
و دانشگاه های غیرانتفاعی کشور که این رشته را دارند .
ثبتنام
داوطلبان باید در مهلت مقرر در سایت سازمان سنجش آموزش کشور ثبتنام کنند.
جهت اطلاعات بیشتر در واتس اپیا تلگرام با شماره ۰۹۳۰۶۷۰۸۸۵۵ در ارتباط باشید .